Spring naar inhoud

Vakgebied in de toekomst (2)

juni 6, 2013

Deel 2 – Journalistiek
Heb je wel eens een journalist geïnterviewd? Leuk om te doen. De reden was minder leuk. Het water stond bij deze uitgeverij aan de lippen, en wij mochten als studenten adviezen geven voor mogelijke verandering.

Smartphone
Waar vroeger bijna iedereen een krant las, is de laatste 10 jaar het aantal abonnees fors afgenomen, en daarmee de advertentie-inkomsten. Mensen lezen gratis tabloids in de trein, of nu.nl op hun smartphone. Nieuws is veel sneller geworden. Breaking news ontvang je direct via sms op je telefoon.
Waar gaat het naartoe de journalistiek? Welke nieuwe kanalen zijn er aangeboord en zullen nog worden aangeboord? Tijdens de opdracht, inmiddels alweer 7 jaar geleden, konden we er slechts naar gissen.

Digitaal
Dagbladen en magazines zijn inmiddels online gegaan. Toch bestaat ook de papieren krant en het papieren magazine nog steeds. Sommige uitgevers voegen via een QR-code of Layar digitale informatie toe aan papieren informatie. Niet alleen tekst, maar bijvoorbeeld ook video’s spelen een rol. De lezer is gewend aan visuele informatie en wil geen lange teksten meer lezen. Waar aan de ene kant journalisten ontslagen worden, is het aan de andere kant voor iedereen mogelijk om zijn kennis of mening te uiten, bijvoorbeeld in een blog.

Training
Hoewel ik geen journalist ben, vind ik het interessant. Mede omdat ik er een nieuwe groep trainers heb zien bijkomen. Trainers die hun cursisten leren om voor internet-doeleinden te schrijven. Inhouden als ‘bloggen’, ‘zoekmachinevindbaarheid’, maar ook ‘videomarketing’ worden aangedaan.

Prikkel
Ik eindig, net als de vorige blog uit deze serie, met een prikkel. Wat is er veranderd en gaat er nog veranderen in jouw vakgebied? Wat zou je jouw cursist willen meegeven voor de toekomst?

From → Geen categorie

Geef een reactie

Plaats een reactie